donderdag 13 juni 2013

Praktijkopdracht

Praktijkopdracht

Ik heb mijn leerlingen de opdracht gegeven om een recensie te schrijven over een boek dat ze dit schooljaar gelezen hebben. De recensie moesten ze plaatsen op een blog dat ik voor de klas had aangemaakt.

In de les hebben de leerlingen een recensie moeten schrijven. De opdracht kwam deels uit de methode Talent, maar is aangepast naar een boekrecensie.De leerlingen hebben op papier de uitleg gekregen. Hoe ze de recensies moesten uploaden. Daarnaast kregen ze de opdracht om bij drie andere recensies commentaar te geven over de inhoud en de opmaak van de tekst.

De blog is te vinden op:
http://h3dpontes.blogspot.com

De leerling instructie is hier te vinden.

Ik vond dit een prettige opdracht om te doen. Een leerling moet het boek echt gelezen hebben om een goede recensie te kunnen schrijven. De leerlingen vonden het erg leuk om op deze manier de recensies van elkaar te lezen. Ze werden ook enthousiast gemaakt om eens een ander boek te gaan lezen. 

Volgend schooljaar wil ik dit zeker gaan invoeren in alle klassen. Mijn pilot is geslaagd.

Voor een korte impressie hierbij een aantal foto's van de site:

De overzichtspagina

Overzicht met de berichten




 Voorbeeld van een deel van een recensie



















Voorbeelden van commentaar bij twee verschillende recensies.

Boek maken in wikipedia

Hoe maak je een boek in Wikipedia?

Wikipedia is een website met een schat aan informatie. Via de website is het heel eenvoudig om een boek te maken. Bijvoorbeeld als naslagwerk voor uw leerlingen.
Voor een vak als aardrijkskunde of geschiedenis kun je hier nog veel meer kanten mee op. Voor het vak Nederlands zou ik het persoonlijk alleen gebruiken als naslagwerk. 

Onderaan de pagina kun je mijn voorbeeld vinden. Ik heb gekozen om een boek te maken over de stijlfiguren in vwo 3.

 Hoe maak je een boek?

Ga naar de wikipedia pagina die je wilt gebruiken.
Aan de linkerkant kies je voor de optie afdrukken/exporteren.
Kies voor boekmaker starten. Daarna verschijnt er bovenaan je pagina de werkbalk boekenmaker.
Je kunt nu bij iedere pagina die je in het boek wilt hebben kiezen voor deze pagina toevoegen aan je boek.


 Als je alle pagina's hebt toegevoegd aan je boek kun je een indeling gaan maken. Je kunt zelf ook hoofdstukken toevoegen.


Ik heb zelf gekozen om mijn stijlfiguren in te delen per hoofdstuk uit het boek.










 Uiteindelijk ga je het boek downloaden. Open Document werkt niet altijd. Je kunt beter kiezen voor PDF.

Daarna kun je het afdrukken en als naslagwerk neerleggen.



 Dit is mijn boek over stijlfiguren:
http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Speciaal:Boek&bookcmd=download&collection_id=02f4dd5ae7819c1e&writer=rl&return_to=Speciaal%3ABoek

Quiz

Online een quiz maken

Een quiz is een leuke manier op leerlingen te toetsen. Op het internet kun je verschillende sites vinden waar je een quiz mee kunt maken. Ik heb voor jullie een quiz gemaakt in het programma Quiz revolution.
Het maken van een quiz is niet lastig. Je kunt het zo lastig maken als je zelf wilt.

Ik heb een quiz gemaakt over het voltooid deelwoord. Ik kan deze quiz later ook hangen in mijn glogster.
De leerlingen krijgen een zin waarin een voltooid deelwoord mist. De leerlingen moeten het juist geschreven voltooid deelwoord aanklikken. Aan het einde kun je zelf zien hoe de leerlingen de quiz hebben gemaakt. Je kunt de quiz toevoegen aan je website of linken aan facebook.

Leerlingen kunnen natuurlijk ook voor elkaar een quiz maken. Je kunt de stof die ze moeten leren voor een toets in een quizvorm aanbieden. Ook in de begrijpend lezen lessen is een quiz goed te gebruiken. Wees vooral creatief!

Hieronder een voorbeeld van de quiz. 


Glogster

Werken met Glogster

Er komt een tijd aan dat alle leerlingen digitale middelen hebben om in de les mee te werken. De website glogster is een site waarop je als docent muurkranten kunt maken. Je kunt teksten, plaatjes, filmpjes en linken toevoegen.

De site werkt betrekkelijk eenvoudig. Je kunt er alle kanten mee op.

Ook in de les kun je een glogster door leerlingen laten maken. Denk aan een krant over een onderwerp, in plaats van een leesverslag of als hulp bij een spreekbeurt.

Een voorbeeld van een glogster voor spelling:

http://mariellehamelink.edu.glogster.com/voltooid-deelwoord




Mindmap maken

Mindmap maken

Wat is een mindmap? Wanneer gebruik je een mindmap?

Een mindmap is een schema dat is opgebouwd uit begrippen, teksten, plaatjes en relaties. Ze zijn geordend rondom een centraal thema. Een mindmap is uitgebreider dan een woordweb.

Een mindmap gebruik je ter ondersteuning van het leren en onthouden van informatie. Het maakt een tekst visueel.


Mindmappen bij het vak Nederlands

Zelf gebruik ik mindmaps bij fictieonderwijs en begrijpend lezen. Maar er zijn uiteraard vele opties.
Bij fictieonderwijs gebruik ik het bijvoorbeeld om de hoofd- en bijpersonen uit een verhaal te halen.
Bij begrijpend lezen gebruik ik ze om een tekst samen te vatten. Ik laat het onderwerp in het midden plaatsen en daaromheen de deelonderwerpen. Hier noteren ze dan de belangrijkste punten bij.
Maar een mindmap is voor vele doeleinden te gebruiken. 

Voorbeeld voor poëzie:
http://martijnwijngaards.blogspot.nl/2011/02/mindmap-voor-poezieanalyse.htmlhttp://draft.blogger.com/blogger.g?blogID=2991217308282440008#editor/target=post;postID=3197886162601338601;onPublishedMenu=overview;onClosedMenu=overview;postNum=0;src=postname

Digitaal mindmappen
Op internet zijn er een heleboel programma's te vinden die je hiervoor kunt gebruiken. Ik heb er eentje voor jullie uitgeprobeerd. Ik heb gekozen voor het programma Edraw mind map free version. De lay-out van het
programma sprak mij erg aan. Daarna zou het programma gemakkelijke te gebruiken zijn. Ik vond het programma prettig om mee te werken. Je kunt in het begin kiezen uit verschillende voorbeelden. Deze voorbeelden kun je eenvoudig aanpassen naar je eigen informatie. Het programma is in het Engels. Er zijn ook Nederlandse programma beschikbaar, maar deze vond ik qua lay-out niet uitdagend.
Wanneer je mindmap klaar is, kun je deze eenvoudig exporteren naar Word of PDF.

Voorbeeld van een mindmap gemaakt in Edraw: