donderdag 13 juni 2013

Praktijkopdracht

Praktijkopdracht

Ik heb mijn leerlingen de opdracht gegeven om een recensie te schrijven over een boek dat ze dit schooljaar gelezen hebben. De recensie moesten ze plaatsen op een blog dat ik voor de klas had aangemaakt.

In de les hebben de leerlingen een recensie moeten schrijven. De opdracht kwam deels uit de methode Talent, maar is aangepast naar een boekrecensie.De leerlingen hebben op papier de uitleg gekregen. Hoe ze de recensies moesten uploaden. Daarnaast kregen ze de opdracht om bij drie andere recensies commentaar te geven over de inhoud en de opmaak van de tekst.

De blog is te vinden op:
http://h3dpontes.blogspot.com

De leerling instructie is hier te vinden.

Ik vond dit een prettige opdracht om te doen. Een leerling moet het boek echt gelezen hebben om een goede recensie te kunnen schrijven. De leerlingen vonden het erg leuk om op deze manier de recensies van elkaar te lezen. Ze werden ook enthousiast gemaakt om eens een ander boek te gaan lezen. 

Volgend schooljaar wil ik dit zeker gaan invoeren in alle klassen. Mijn pilot is geslaagd.

Voor een korte impressie hierbij een aantal foto's van de site:

De overzichtspagina

Overzicht met de berichten




 Voorbeeld van een deel van een recensie



















Voorbeelden van commentaar bij twee verschillende recensies.

Boek maken in wikipedia

Hoe maak je een boek in Wikipedia?

Wikipedia is een website met een schat aan informatie. Via de website is het heel eenvoudig om een boek te maken. Bijvoorbeeld als naslagwerk voor uw leerlingen.
Voor een vak als aardrijkskunde of geschiedenis kun je hier nog veel meer kanten mee op. Voor het vak Nederlands zou ik het persoonlijk alleen gebruiken als naslagwerk. 

Onderaan de pagina kun je mijn voorbeeld vinden. Ik heb gekozen om een boek te maken over de stijlfiguren in vwo 3.

 Hoe maak je een boek?

Ga naar de wikipedia pagina die je wilt gebruiken.
Aan de linkerkant kies je voor de optie afdrukken/exporteren.
Kies voor boekmaker starten. Daarna verschijnt er bovenaan je pagina de werkbalk boekenmaker.
Je kunt nu bij iedere pagina die je in het boek wilt hebben kiezen voor deze pagina toevoegen aan je boek.


 Als je alle pagina's hebt toegevoegd aan je boek kun je een indeling gaan maken. Je kunt zelf ook hoofdstukken toevoegen.


Ik heb zelf gekozen om mijn stijlfiguren in te delen per hoofdstuk uit het boek.










 Uiteindelijk ga je het boek downloaden. Open Document werkt niet altijd. Je kunt beter kiezen voor PDF.

Daarna kun je het afdrukken en als naslagwerk neerleggen.



 Dit is mijn boek over stijlfiguren:
http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Speciaal:Boek&bookcmd=download&collection_id=02f4dd5ae7819c1e&writer=rl&return_to=Speciaal%3ABoek

Quiz

Online een quiz maken

Een quiz is een leuke manier op leerlingen te toetsen. Op het internet kun je verschillende sites vinden waar je een quiz mee kunt maken. Ik heb voor jullie een quiz gemaakt in het programma Quiz revolution.
Het maken van een quiz is niet lastig. Je kunt het zo lastig maken als je zelf wilt.

Ik heb een quiz gemaakt over het voltooid deelwoord. Ik kan deze quiz later ook hangen in mijn glogster.
De leerlingen krijgen een zin waarin een voltooid deelwoord mist. De leerlingen moeten het juist geschreven voltooid deelwoord aanklikken. Aan het einde kun je zelf zien hoe de leerlingen de quiz hebben gemaakt. Je kunt de quiz toevoegen aan je website of linken aan facebook.

Leerlingen kunnen natuurlijk ook voor elkaar een quiz maken. Je kunt de stof die ze moeten leren voor een toets in een quizvorm aanbieden. Ook in de begrijpend lezen lessen is een quiz goed te gebruiken. Wees vooral creatief!

Hieronder een voorbeeld van de quiz. 


Glogster

Werken met Glogster

Er komt een tijd aan dat alle leerlingen digitale middelen hebben om in de les mee te werken. De website glogster is een site waarop je als docent muurkranten kunt maken. Je kunt teksten, plaatjes, filmpjes en linken toevoegen.

De site werkt betrekkelijk eenvoudig. Je kunt er alle kanten mee op.

Ook in de les kun je een glogster door leerlingen laten maken. Denk aan een krant over een onderwerp, in plaats van een leesverslag of als hulp bij een spreekbeurt.

Een voorbeeld van een glogster voor spelling:

http://mariellehamelink.edu.glogster.com/voltooid-deelwoord




Mindmap maken

Mindmap maken

Wat is een mindmap? Wanneer gebruik je een mindmap?

Een mindmap is een schema dat is opgebouwd uit begrippen, teksten, plaatjes en relaties. Ze zijn geordend rondom een centraal thema. Een mindmap is uitgebreider dan een woordweb.

Een mindmap gebruik je ter ondersteuning van het leren en onthouden van informatie. Het maakt een tekst visueel.


Mindmappen bij het vak Nederlands

Zelf gebruik ik mindmaps bij fictieonderwijs en begrijpend lezen. Maar er zijn uiteraard vele opties.
Bij fictieonderwijs gebruik ik het bijvoorbeeld om de hoofd- en bijpersonen uit een verhaal te halen.
Bij begrijpend lezen gebruik ik ze om een tekst samen te vatten. Ik laat het onderwerp in het midden plaatsen en daaromheen de deelonderwerpen. Hier noteren ze dan de belangrijkste punten bij.
Maar een mindmap is voor vele doeleinden te gebruiken. 

Voorbeeld voor poëzie:
http://martijnwijngaards.blogspot.nl/2011/02/mindmap-voor-poezieanalyse.htmlhttp://draft.blogger.com/blogger.g?blogID=2991217308282440008#editor/target=post;postID=3197886162601338601;onPublishedMenu=overview;onClosedMenu=overview;postNum=0;src=postname

Digitaal mindmappen
Op internet zijn er een heleboel programma's te vinden die je hiervoor kunt gebruiken. Ik heb er eentje voor jullie uitgeprobeerd. Ik heb gekozen voor het programma Edraw mind map free version. De lay-out van het
programma sprak mij erg aan. Daarna zou het programma gemakkelijke te gebruiken zijn. Ik vond het programma prettig om mee te werken. Je kunt in het begin kiezen uit verschillende voorbeelden. Deze voorbeelden kun je eenvoudig aanpassen naar je eigen informatie. Het programma is in het Engels. Er zijn ook Nederlandse programma beschikbaar, maar deze vond ik qua lay-out niet uitdagend.
Wanneer je mindmap klaar is, kun je deze eenvoudig exporteren naar Word of PDF.

Voorbeeld van een mindmap gemaakt in Edraw:




donderdag 16 mei 2013

Classtools en Fakebook

Werken met Classtools en Fakebook

Twee nuttige programma's die je als docent kunt gebruiken zijn Classtools en Fakebook.

www.Classtools.net
Een fantastisch en zeer eenvoudig te gebruiken website. Je kunt allerlei spelletjes e.d. maken. Ook kun je eenvoudige boeken maken. De site is in het Engels, maar ook voor ons onderwijs prima te gebruiken.
Ik heb een eenvoudige grammatica/spelling opdracht gemaakt. De leerlingen moeten de werkwoorden in de juiste afvalbak plaatsen.
http://www.classtools.net/widgets/dustbin_1/f3AAj.htm

Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden via deze website. Succes!

Fakebook (ook via classtools.net te bereiken)
Op Fakebook kunnen docenten en leerlingen zelf een pagina aanmaken voor een bekend persoon. Ik heb er voor gekozen om een pagina te maken voor Carry Slee.

Hier een voorbeeld:
http://www.classtools.net/fb/80/JEhF2FW

Beide programma's zijn door docenten en leerlingen eenvoudig te gebruiken. Zeker een programma als Fakebook zou ik met mijn leerlingen willen gebruiken. Dit is een leuke aanvulling op bijvoorbeeld een boekverslag.

Met Classtools kun je heel veel kanten uit. Ik vind het jammer dat je sommige uitleg (in het Engels) niet kunt aanpassen naar het Nederlands. Maar verder een prima site voor korte oefeningen.


De toekomst van het boek

De toekomst van het boek

Sinds de komst van de e-reader is er veel veranderd in de wereld van de boeken. In het begin vond ik de e-readers verschrikkelijk. Het leek niks op een boek. Toch moet ik eerlijk vertellen dat ik sinds kort ook gezwicht ben voor een e-reader. En ik vind het heerlijk! Zoveel verschillende boeken op dat kleine apparaatje. Het beeld is perfect en je leest een boek net zo snel uit. Dat scheelt op vakantie veel kilo's in de koffer.

Natuurlijk blijf ik wel gewone boeken kopen. Er zijn nu eenmaal boeken die ik ook echt zelf in de kast wil hebben staan.

Ook in het onderwijs gaan er een heleboel dingen veranderen. Veel scholen werken al met digitale boeken. Via tablets kunnen de leerlingen hun boeken bekijken. Dit scheelt een hoop gesleep voor de leerlingen. Wat jammer is, is dat je vaak met de boeken niets kunt. Je kunt het lezen van een scherm and that's it. Ik zou ook graag zien dat leerlingen er in kunnen werken en wijzigingen ook op kunnen slaan. Dit gaat er uiteraard ook komen.

Als afgestuurd kleuterjuf ben ik gek op prentenboeken. Ook de prentenboeken zijn er tegenwoordig digitaal te krijgen. Wat een heerlijke uitvinding. In plaats van kijken naar een klein plaatje (met 30 leerlingen) kun je nu op groot scherm het verhaal laten zien. Ik combineerde dit wel altijd met het echte boek. Leerlingen moeten het boek ook kunnen vasthouden.

Wat ik zelf erg leuk vindt, is dat er veel programma's zijn waar je zelf verhalen in kunt maken. Voor het onderwijs gaat er dus een hele nieuwe wereld open.

RSS-feed

Werken met een RSS

Internetpagina's zoals nieuwssites en blogs hebben de mogelijkheid om te werken met een RSS.
Via zogenoemde feedreaders (te verkrijgen als download voor je computer en als website) kun je in 1 blik zien of er op jouw favoriete pagina's nieuwe dingen zijn gezet.

Zelf gebruik ik twee programma's om mijn feeds te lezen.
1. Feedreader (download) Het programma feedreader is te downloaden via internet. Het programma installeer je op je computer en je kunt RSS-links toevoegen. Je krijgt gelijk een melding wanneer er iets nieuws is gepost.
2. bloglines (internetsite) Via mijn account op bloglines.com (gratis) kun je overal je feeds bekijken.

Voorbeeld van mijn pagina voor de blogs van mijn leerlingen
http://dashboard.bloglines.com/privatepage/1#blogs_leerlingen

Waar gebruik ik het voor?
Met een derdeklas havo ben ik een blog aan het bijhouden. De leerlingen moeten recenssies van boeken inleveren via een blog. Via mijn programma's kan ik in één oogopslag zien wat leerlingen hebben ingeleverd. Wanneer je op deze manier werkt met bijvoorbeeld boekverslagen heb je voor jezelf een mooi controle middel.

Veel succes!

Photostory - digitaal vertellen

Een mooi programma om zelf aan de slag te gaan met digitaal vertellen is het programma photostory. Dit programma is eenvoudig in gebruik. Je plaatst een plaatje in het programma en spreekt daar zelf je tekst bij in. Je kunt dit bijvoorbeeld ook gebruiken om digitaal je uitleg te geven.Mooier is het om leerlingen zelf een verhaal te laten maken en de teksten in te laten spreken. Het lijkt dus een beetje op storybird. Alleen spreek je hier de teksten in.

In het onderstaande voorbeeld hoor je een ingesproken gedicht. Een optie die ik gebruikt heb voor dyslectische leerlingen.



Veel succes met photostory!


donderdag 21 maart 2013

Voorbeelden van digitaal vertellen

Storybird
www.storybird.com

Storybird is een eenvoudige pagina om leerlingen zelf een verhaal te laten maken. De leerlingen kiezen een beginplaatje en aan de hand daarvan kiezen ze de plaatjes voor hun verhaal. Zelf kunnen de leerlingen daar dan de bedachte teksten bij gaan schrijven. Leerlingen kunnen zelf aangeven voor welke leeftijd ze een verhaal willen schrijven. Aan te raden is om de leerlingen eerst de plaatjes te laten kiezen en daarna het verhaal te laten schrijven. Andersom werkt lastiger.

Mijn verhaal op storybird.com:
http://storybird.com/books/de-zoektocht-naar-de-perfecte-liefde/?token=chguj76mey

Bitstrips
http://www.bitstripsforschools.com/login/
Op de website van bitstrips kun je leerlingen zelf een strip laten maken. Het fijne van deze website vind ik dat je als docent een klas kunt aanmaken. Zo heb je al het werk van je leerlingen bij elkaar staan.
De site is in het Engels. Dit kan voor leerlingen lastig zijn.

Picture a Story
http://www.artofstorytelling.org/
Dit is de makkelijkste website om te gebruiken. Met zes stappen kunnen de leerlingen een eigen verhaal maken. Leerlingen kiezen eerst een achtergrond, personages en attributen. Ten slotte spreken ze hun verhaal in. Zo krijg je uiteindelijk een verhaal. Ook deze pagina in in het Engels, maar vrij eenvoudig te gebruiken voor alle leerlingen.


donderdag 7 maart 2013

Digitaal vertellen

Digitaal vertellen

Digitaal vertellen is één van de nieuwere ontwikkeling op het gebied van ICT. Je kunt dit gebruiken in je lessen. Voor mij, als docent Nederlands, een uitdaging om met dit soort ontwikkelingen aan de slag te gaan.

Wat is digitaal vertellen?
Bij digitaal vertellen kun je leerlingen een verhaal laten schrijven, produceren en regisseren. Dit levert dan ontroerende, grappige en mooie filmpjes op. De filmpjes duren ongeveer 2 tot 3 minuten. De verhalen kunnen over uiteenlopende onderwerpen gaan.
Een voorbeeld van digitaal vertellen:
http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/project/236912/digitaal-vertellen/

Wat kan ik, als docent, met digitaal vertellen?
Wanneer ik denk aan digitaal vertellen dan denk ik leuk, maar heel veel werk. Het lijkt me erg leuk om met leerlingen aan dit soort opdrachten te werken. Organisotorisch lijkt het me om veel redenen lastig, maar in een ideale situatie moet dit zeker zijn uit te voeren. Zelf zou ik een opdracht als digitaal vertellen inlassen in plaats van de bekende spreektaken. Op deze manier kunnen leerlingen op een originele manier aan de slag gaan met hun eigen verhaal. Wij hebben op school ook een docent audio visueel. Ik zou er dan zelf voor kiezen om leerlingen bij Nederlands het verhaal te laten schrijven en het script in orde te maken. Ook het storyboard zouden ze bij Nederlands kunnen maken. Samen met de docent audiovisueel zou ik ze dan aan de slag laten gaan met het filmen en met in elkaar zetten van de film.

donderdag 14 februari 2013

Weblogs voor het vak Nederlands

Weblogs voor het vak Nederlands

Blogs worden tegenwoordig steeds meer ingezet in het onderwijs. Er wordt voor leerlingen relevante informatie op gezet of het wordt gebruikt als een discussieforum. Op het web zijn verschillende blogs te vinden die je als docent kunt gebruiken. Hieronder een kort overzicht.

http://deleesfabriek.nl/ : Deze weblog is gemaakt door een docent Nederlands. Leerlingen voegen zelf blogs toe over boeken die ze hebben gelezen. Deze opdrachten worden gegeven in plaats van de standaard leesverslagen. Ik vind dit een heel goede website. Het laat zien dat leerlingen ook hun boeken op een andere manier kunnen verwerken. Ik zou dit zelf ook graag met leerlingen gaan doen.

http://taalinbeeld.blogspot.nl/ Op deze website staat een overzicht van dingen die je kunt doen met de methodes taal in beeld en spelling in beeld. Zelf ken ik deze methodes niet, maar het blog ziet er erg overzichtelijk uit. Ook over bijvoorbeeld dyslexie kun je hier dingen vinden. Ik vind dit een blog waar je handig informatie over verschillende onderwerpen kunt vinden.

http://taalprof.blogspot.nl/ : Op deze weblog vind je verschillende informatie over taalkundige onderwerpen. Vaak ook gelinkt aan dingen uit de actualiteit. Handig voor je eigen ontwikkeling, maar niet iets dat je in de klas kunt gebruiken.

http://www.lerarenblogs.be/V2/ Op deze Vlaamse weblog vind je verschillende berichten van verschillende Vlaamse onderwijzers. Het zijn vooral veel discussies over het onderwijs (in Vlaanderen). Geen blog wat ik vaak zou gaan bekijken.

http://mvvoordeklas.wordpress.com/ Hier kun je verhalen lezen van beginnende docenten. Waarom zijn ze gaan werken in het onderwijs, waar lopen ze tegenaan et cetera. Voor ons, als beginnende docenten, een aantal bekend voorkomende problemen. Ik vind dit een interessante manier van bloggen, omdat verschillende mensen over dezelfde onderwerpen dingen vertellen. Je kunt via het

http://onderzoekonderwijs.net/ Een blog door docenten en onderzoekers. Voor studenten die bezig zijn met onderzoeken kun je hier veel interessante informatie vinden. Er wordt ook veel verwezen naar verschillende onderzoeken.

http://blog.youngworks.nl/: Een interessant blog wanneer je op de hoogte wilt blijven van de ontwikkelingen in de leefwereld van de jongeren. Veel relevante informatie over onderwerpen van nu zoals de The Harlem Shake. Ook handig wanneer je jongeren in aanraking wilt brengen met het fenomeen blog.

http://meesterbart.tumblr.com/ Een site met leuke uitspraken van leerlingen. Deze uitspraken zullen je vast bekend voorkomen.

http://dirks-inspiratie.blogspot.nl/2013/01/altermoderne-kunsteducatie.html Een inspiratieblog van een cultuurdocent. Kun je ideeën opdoen wat je zelf met een blog kunt doen.

http://rythoviaan.wordpress.com/ Ook een voorbeeld wat je zelf met een blog kunt doen.

http://www.thuisklas.nl/blog/ Een interessant blog over omgaan met leerlingen die het thuis niet makkelijk hebben.

http://edublogs.org  Een goed voorbeeld van het gebruik van blogs in het onderwijs.

In mijn eigen klas zou ik ook graag een blog introduceren. Ik zou het dan aan willen pakken zoals het voorbeeld van de leesfabriek. Ik denk dat leerlingen enthousiast worden gemaakt door elkaars verslagen. Daarnaast kan ik me ook goed voorstellen dat ik belangrijke achtergrondinformatie voor leerlingen op een blog zou plaatsen. Laats kwamen leerlingen voor een project met de vraag waarom de taal steeds verandert. Dit soort informatie zou ik dan in een artikel kunnen plaatsen. Leerlingen die dit interessant vinden, kunnen dit dan lezen. Ik hoop dat leerlingen zo meer inzicht en gevoel krijgen voor de taal. Naast artikelen kunnen ook filmpjes en plaatjes geplaatst worden.

Leerlingen zullen naar mijn idee ook gemotiveerder raken door deze manier van werken. Dit sluit meer aan bij hun belevingswereld. Leerlingen kunnen zo ook samen in gesprek raken over artikelen.
Leerlingen leren ook feedback geven op elkaars input. Doordat blogs vaak publiekelijk te lezen zijn, moeten ze zich ook bewust zijn van hun taalgebruik. Zo worden ze kritischer op hun eigen werk.

Nadeel van het werken met een blog is dat er voor docenten veel tijd in gaat zitten. Dit moet je als docent over hebben voor je leerlingen.

Succes met het werken met een blog!