donderdag 14 februari 2013

Weblogs voor het vak Nederlands

Weblogs voor het vak Nederlands

Blogs worden tegenwoordig steeds meer ingezet in het onderwijs. Er wordt voor leerlingen relevante informatie op gezet of het wordt gebruikt als een discussieforum. Op het web zijn verschillende blogs te vinden die je als docent kunt gebruiken. Hieronder een kort overzicht.

http://deleesfabriek.nl/ : Deze weblog is gemaakt door een docent Nederlands. Leerlingen voegen zelf blogs toe over boeken die ze hebben gelezen. Deze opdrachten worden gegeven in plaats van de standaard leesverslagen. Ik vind dit een heel goede website. Het laat zien dat leerlingen ook hun boeken op een andere manier kunnen verwerken. Ik zou dit zelf ook graag met leerlingen gaan doen.

http://taalinbeeld.blogspot.nl/ Op deze website staat een overzicht van dingen die je kunt doen met de methodes taal in beeld en spelling in beeld. Zelf ken ik deze methodes niet, maar het blog ziet er erg overzichtelijk uit. Ook over bijvoorbeeld dyslexie kun je hier dingen vinden. Ik vind dit een blog waar je handig informatie over verschillende onderwerpen kunt vinden.

http://taalprof.blogspot.nl/ : Op deze weblog vind je verschillende informatie over taalkundige onderwerpen. Vaak ook gelinkt aan dingen uit de actualiteit. Handig voor je eigen ontwikkeling, maar niet iets dat je in de klas kunt gebruiken.

http://www.lerarenblogs.be/V2/ Op deze Vlaamse weblog vind je verschillende berichten van verschillende Vlaamse onderwijzers. Het zijn vooral veel discussies over het onderwijs (in Vlaanderen). Geen blog wat ik vaak zou gaan bekijken.

http://mvvoordeklas.wordpress.com/ Hier kun je verhalen lezen van beginnende docenten. Waarom zijn ze gaan werken in het onderwijs, waar lopen ze tegenaan et cetera. Voor ons, als beginnende docenten, een aantal bekend voorkomende problemen. Ik vind dit een interessante manier van bloggen, omdat verschillende mensen over dezelfde onderwerpen dingen vertellen. Je kunt via het

http://onderzoekonderwijs.net/ Een blog door docenten en onderzoekers. Voor studenten die bezig zijn met onderzoeken kun je hier veel interessante informatie vinden. Er wordt ook veel verwezen naar verschillende onderzoeken.

http://blog.youngworks.nl/: Een interessant blog wanneer je op de hoogte wilt blijven van de ontwikkelingen in de leefwereld van de jongeren. Veel relevante informatie over onderwerpen van nu zoals de The Harlem Shake. Ook handig wanneer je jongeren in aanraking wilt brengen met het fenomeen blog.

http://meesterbart.tumblr.com/ Een site met leuke uitspraken van leerlingen. Deze uitspraken zullen je vast bekend voorkomen.

http://dirks-inspiratie.blogspot.nl/2013/01/altermoderne-kunsteducatie.html Een inspiratieblog van een cultuurdocent. Kun je ideeën opdoen wat je zelf met een blog kunt doen.

http://rythoviaan.wordpress.com/ Ook een voorbeeld wat je zelf met een blog kunt doen.

http://www.thuisklas.nl/blog/ Een interessant blog over omgaan met leerlingen die het thuis niet makkelijk hebben.

http://edublogs.org  Een goed voorbeeld van het gebruik van blogs in het onderwijs.

In mijn eigen klas zou ik ook graag een blog introduceren. Ik zou het dan aan willen pakken zoals het voorbeeld van de leesfabriek. Ik denk dat leerlingen enthousiast worden gemaakt door elkaars verslagen. Daarnaast kan ik me ook goed voorstellen dat ik belangrijke achtergrondinformatie voor leerlingen op een blog zou plaatsen. Laats kwamen leerlingen voor een project met de vraag waarom de taal steeds verandert. Dit soort informatie zou ik dan in een artikel kunnen plaatsen. Leerlingen die dit interessant vinden, kunnen dit dan lezen. Ik hoop dat leerlingen zo meer inzicht en gevoel krijgen voor de taal. Naast artikelen kunnen ook filmpjes en plaatjes geplaatst worden.

Leerlingen zullen naar mijn idee ook gemotiveerder raken door deze manier van werken. Dit sluit meer aan bij hun belevingswereld. Leerlingen kunnen zo ook samen in gesprek raken over artikelen.
Leerlingen leren ook feedback geven op elkaars input. Doordat blogs vaak publiekelijk te lezen zijn, moeten ze zich ook bewust zijn van hun taalgebruik. Zo worden ze kritischer op hun eigen werk.

Nadeel van het werken met een blog is dat er voor docenten veel tijd in gaat zitten. Dit moet je als docent over hebben voor je leerlingen.

Succes met het werken met een blog!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten